CanonFans

搜索
查看: 3674|回復: 9

對焦測試 - 6D vs 1DX

6D vs 1DX?當然有差距,兩者級數及對焦系統皆不相同,不過看看差多遠也無妨~

全部測試都是用Sigma 35mm f/1.4,開 f/2.8, 1/50, ISO 160,手持,所以各相的位置差了少許。用Aperture將RAW轉JPG再縮50%,完全冇tune過(包括exposure/contrast),開ISO 160是故意有少少over的。

如此近開f/2.8好難成幅都清,實務上唔會咁做,純粹是為了測試。

1) 1DX - 中央1點+週邊4點assist AF,AWB係5291k

留意中央及左下角的肥妹公仔,相對以下3幅6D相,1DX全張相較平均,唔會只得某處sharp其餘out of focus

2) 6D - 只使用中央1點,AWB係6092k

中央sharp,但其餘唔得,留意左下角的肥妹公仔,完全out focus。

3) 6D - 11點全開 All On and Pray,AWB係6072k

較平均,但睇埋左上方"千萬兩"既風車同右下角既熊,好明顯唔夠1DX實淨

4) 6D - 11點全開 All On and Pray,AWB係6072k

Prayer failed!左下角肥妹清,但中央明顯out focus

結論:

好多人話只用中央1點對焦,但以上測試證實是有問題的,所以一係全開 All On and Pray 影多幾張,或者加 manual override,先AF,然後轉手動擰到想清既地方都sharp為止。

評分

參與人數 9參與度 +371 收起 理由
陳文君 + 40
wu158 + 50
947788 + 30
taina + 10
a0090072 + 40
lingccp + 50
shangyilin + 50
pan0176 + 40
r1kw18 + 61

查看全部評分

回復

可能要追焦會比較有差
[s:58] [s:58] [s:58]
回復

[s:47] [s:47] [s:47] [s:47]
回復

請問您是香港人嗎

有些用字看不大懂
回復

回復

最好上角架測!
焦點位置與光圈大小會影響景深!
並不是6D的點對焦與1DX的點對焦會有差異!
手持角度也是影響很大的!
回復

我觉得清晰度没有差别呢。
照片在14寸荧幕都一样。
反而觉得6D的White balance比较对我的胃口。[s:19]

小弟我对相片要求不是很高。对妹的要求会高半点 [s:19] [s:47]
回復

[s:36]  [s:36]  [s:36]  [s:36]  [s:36]
回復

回 流川楓 的帖子

流川楓:請問您是香港人嗎

有些用字看不大懂 (2013-01-20 15:13) 
對!我是香港人,對不起,用字方面我會盡量減少廣東口語 [s:26]
回復

回 curtiswang77 的帖子

curtiswang77:最好上角架測!
焦點位置與光圈大小會影響景深!
並不是6D的點對焦與1DX的點對焦會有差異!
手持角度也是影響很大的! (2013-01-20 15:44) 
對!可能是由於手持角度的差異吧…
回復