jollychong 發表於 2012-10-30 22:04

想入小小白is影bb好唔好?

小弟用緊60d,有a16,50f1.8,Tamron 28-300老鏡!
想入小小白is影bb好唔好?打算將來小朋友大左周圍走都用得!
希望各位師兄俾d意見。

kisskenlin 發表於 2012-10-30 22:09

我個人用小白兔!
但小小白也不錯啦!

jollychong 發表於 2012-10-30 22:13

kisskenlin師兄出小小白影bb怕唔怕太遠?

curtiswang77 發表於 2012-10-30 22:19

太小的BB可能不適合長焦段的拍攝,
小小白IS雖然是變形小又有IS,
因為拍攝角度你無法有比較大的空間可以變化,
長焦拉遠一些拍,所有角度都差不多是平平的了,
而且,就算BB會跑會跳了,你拍攝出來的背景可能因視野角度小,
也會比BB顯得巨大無比!
更經濟的,可用24-105,更高等級的24-70L II我反而不建議使用,
因為沒有IS,你可能會很難對付活蹦亂跳的小孩!

jollychong 發表於 2012-10-30 22:33

多謝各位師兄意見.
我都有考慮入100L同定焦L, 但難得獲批准入多枝鏡, 加上預算有限, 所以想入枝焦段盡量冇重複, 同大D機動性(小朋友大左都冇問題).
P.S. 枝Tamron 28-300 185D質數一般, 室內對焦好難, 只可以太陽下用.

cflens861213 發表於 2012-10-31 05:14

我家小鬼一個2歲,一個9個月...
24-70通殺...畢竟....還是要看著,不能離太遠
A16已經足夠哩,除非....大大想要躲起來偷拍或是想要強調壓縮感...

andy0601 發表於 2012-10-31 11:00

我家一個3歲多,一個一歲多~
目前用的是s24-70~感覺還夠用~
有時候在戶外會覺得不夠遠~
所以也有想過小小白~
但室內是一定不考慮的,因為小宋是500d~
在室內用小小白的話,要退到隔壁房間去了呢~~呵呵~

jollychong 發表於 2012-11-2 21:24

多謝各位師兄意見!
經各位師兄提醒, 我打算放棄入小小白IS, 將預算分開入TAMRON A005 同多枝定焦.
但無奈資金有限, L太貴買不起, 現在想緊原廠35f2, 28f1.8, 定副廠, 有冇其他好選擇?
頁: [1]
查看完整版本: 想入小小白is影bb好唔好?